Wyobraź sobie: zajętą restaurację, długą listę oczekujących i nowy wolny stolik, który musi być gotowy na następnego gościa "na już". Personel prawdopodobnie sprząta stolik, i próbując przygotować go dla następnych gości czyści powierzchnię tak szybko, jak to możliwe.
Czy robi to poprawnie i sprawnie? Może w większości przypadkach - pewnie tak, w godzinach szczytu - nie, a różnica polega na tym, że są trzy pozornie podobne czynności: czyszczenie, sanityzacja i dezynfekcja - nie każdy zna różnice między nimi.
Branża gastronomiczna jest tylko jednym z przykładów, gdzie pracownicy i menedżerowie muszą być świadomi rozróżnienia czyszczenia, sanityzacji i dezynfekcji.
Czym one się od siebie różnią? Podczas gdy każda branża może mieć różne wyzwania, podział między tymi trzema zadaniami zależy bardziej od tego, gdzie i co dokładnie chcemy osiągnąć.
Czyszczenie - w swojej elementarnej definicji, czyszczenie jest stosowane w celu usunięcia brudu lub zanieczyszczeń z powierzchni i zwykle wykonujemy to ściereczką z/bez w połączeniu z detergentem.
Czy to wystarczy? Być może na krótką metę, na dłuższą konieczne jest przeprowadzenie pełnego schematu czyszczenia, sanityzacji, a nawet dezynfekcji.
Spójrzmy ponownie na szybko zmieniające się otoczenie restauracji. Ważne jest, aby stoły po każdej wizycie klienta zostały oczyszczone. Jeśli na przykład znajduje się na nim warstwa zasuszonego keczupu, ten mógłby służyć jako bariera dla jakiegokolwiek środka sanityzującego.
Ważne! Przed przejściem do następnego etapu należy usunąć z powierzchni brud.
Sprawdź naszą ofertę na czyściwa TORK ->
Sanityzacja - obejmuje usuwanie drobnoustrojów i zabijanie bakterii z powierzchni. Z definicji słowo "sanitize" oznacza, że zabijasz określone typy bakterii w określonym czasie. Aby środki sanityzujące do kontaktu z żywnością były skuteczne, muszą przebywać na stole przez co najmniej 60 sekund. Wytarcie powierzchni stołu przedwcześnie za pomocą papierowego ręcznika lub mopa barowego może spowodować, że działanie środka będzie niewystarczające.
Dezynfekcja wiąże się zabijanie bakterii. Środki dezynfekujące są znacznie silniejsze i mogą zabijać zarówno bakterie, jak i wirusy. Podstawową różnicą między sanityzacją a dezynfekcją jest rodzaj zaangażowanej substancji chemicznej i czas jej pozostawania na powierzchni. Dezynfekcji wymagają m.in. blaty, drobny sprzęt kuchenny, czy urządzenia chłodnicze itp.
Prace porządkowe w każdej restauracji powinny być przeprowadzane odpowiednio często, regularnie i w planowany sposób.
Ważne! Zawsze czytaj wskazówki dotyczące postępowania z produktami, znajdujący się na opakowaniu i/lub w karcie charakterystyki produktu.
Sprawdź naszą ofertę na produkty antybakteryjne -->